Rodfrugter, løg, kartofler, kål, græskar. Mængden af forskellige grøntsager der produceres lokalt, er kæmpestor, og i 2020 udgjorde den økologiske grøntsagsproduktion 30% af den samlede produktion. Der er altså rig mulighed for at få økologiske grøntsager lige rundt om hjørnet, uanset hvor i landet du befinder dig, og diversiteten i grøntsager og sorter er helt unik. Hvad du ønsker, skal du få – og ønsker du dig økologiske grøntsager bliver du nemt begavet herhjemme.
Kartofler
Der er en stor økologisk kartoffelproduktion herhjemme, og der findes mange forskellige økologiske kartoffelsorter med hver deres smag og karakteristik. Sorterne er gode til forskellige tilberedningsformer, så vælg dine kartofler med omhu. Kartoflens sæson opdeles typisk i to dele. En tidlig sæson fra maj-juli og en højsæson fra august-marts.
Udvalgte sorter:
Solist: Denne kartoffel er den mest udbredte og afprøvede sort. Solist-kartoflen er den tidligste sort og har rundovale knolde. Den har et gult og velsmagende kød og kan ligesom andre tidlige kartoffelsorter have noter af smør og sødme.
Alliance: Denne sort er en højsæson kartoffel, og kaldes af mange for en gourmetkartoffel grundet dens gode spisekvalitet. Formen er langoval med gult kød, og sorten er særligt god til salater.
Æggeblomme: En kartoffelsort, der ikke bliver dyrket meget, da den er modtagelig for sygdomme. Dog har æggeblommesorten en fantastisk smag, og det er en højsæson kartoffel, der særligt er god i vintermånederne – ikke mindst som klassisk kogt kartoffel. Sorten kan kendes på sine små knolde og uddybninger.
Løg
Godt og vel 12% af de 1.400 hektar der dyrkes løg på lokalt, er økologisk. Det betyder, at der er masser af plads til forskellige sorter af løg, der generelt trives godt i det nordlige klima. Sæsonen for løg er lang, og svinger afhængig af sorter. Typisk starter sæsonen i forsommeren og løber ind i efteråret.
Udvalgte sorter:
Salatløg: Salatløg er i sæson fra maj-september. De har samme størrelse som almindelige løg, men har en mere hvidfarve. De er, som navnet antyder, gode til salater.
Porre: Porrer hører til løgslægten, og har selv en række økologiske sorter. Forskellen mellem sorterne ligger i, om de er hurtigt- eller langsomt voksende. Sæsonen går fra medio marts-august. Porrer kan bruges til både grill, stegning og kogning. Sidstnævnte teknik giver typisk en sød og mild smag.
Skalotteløg: Skalotteløg er dråbeformede løg med et lilla skær, der er i sæson fra august-november. Løgene er en god erstatning for almindelige løg, og er særligt gode til f.eks. bearnaisesauce.
Kål
Hvis du er glad for kål, behøver du ikke gå langt. Der er masser af økologisk kål på markerne omkring os, og der er mange forskellige varianter og sorter at vælge imellem. Sæsonen for kål varierer af type og sort. Nogle kåltyper som spidskål går i sæson fra juni, mens grovere kåltyper som rødkål går i sæson i efteråret, og der er derfor kål i sæson stort set hele året.
Udvalgte sorter:
Glaskål: Glaskål fås i flere økologiske sorter, der varierer i farve fra grøn til lilla. Den tidlige glaskål er klar i juni og produceres frem til oktober. Kålen har en let og skarp smag med noter af citrus.
Palmekål: De tidligste palmekål kan være klar allerede i september, men ellers er kålen med de lange, mørkegrønne blade en klassisk vintergrøntsag. Bladene er bitre og syrlige, mens stokken er frisk og mild i smagen.
Flower Sprout: Flower Sprouts er en krydsning mellem rosenkål og grønkål. De kan fås i både grønne, røde og lilla farver og hovederne er mere åbne end de klassiske rosenkål. Smagen er sød og minder lidt om grønkål og rosenkål. De er gode til at spise rå, og den friske kål er i sæson fra medio november-marts.