Grøntsager der kan noget ekstra

Vil du sætte ekstra turbo på grøntsagerne i butik eller i køkken? Vi har undersøgt, hvilke grøntsager der har et ekstra gear, når det gælder umami-smag og mæthedsfølelse.

I løbet af de sidste par år har vi set at flere forbrugere vælger en livsstil, hvor kosten er plantebaseret. Måltider centrerer sig mere og mere omkring grøntsager, som både bidrager med smag, tekstur og mæthed.

Hvilke grøntsager kan noget ekstra?
I 2020 undersøger vi hvilke grøntsager der præsterer ligesom kød. Med hjælp fra Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget søsætter vi en række analyser der går tæt på de grøntsager der oplagt kan supplere eller erstatte kød. Analyserne fokuserer på tre egenskaber der er karakteristiske for kødet: Umami-smag, tekstur og mæthedsfølelse. Med hjælp fra Lisbeth Ankersen der er en anerkendt sensoriker og er velbevandret i grøntsagernes verden, udfører vi en række analyser og kommunikerer resultaterne til forbrugere samt mad- og ernæringsprofessionelle. 

Lisbeth Ankersen har udført sensoriske test af over 100 grøntsager og udvalgt de grøntsagssorter og tilberedningsmetoder, som bedst fremhæver de smage og konsistenser, som findes i grøntsager - heriblandt den eftertragtede umami-smag.

Se her hvilke grøntsager der præsterer særlig godt i forhold til umami-smag og mæthedsfølelse.

Top-10 over rå grøntsager med mest umami-smag

Umami-smag
1 Hvid champignon
2 Portobello
3 Brun champignon
4 Shiitake svamp
5 Tomat
6 Kejserhat
7 Cherrytomat
8 Pastinak
9 Rød spidskål
10 Knoldselleri og porre

Top-10 over tilberedte grøntsager med mest umami-smag

Tilberedt   Umami-smag 
1 Hvid champignon
2 Portobello
3 Brun champignon
4 Cherrytomat
5 Grønkål
6 Enoki svamp
7 Palmekål
8 Tomat
9 Prinsesse Mariager bønne 
10 Østershat

Top-10 over grøntsager der giver mest mæthedsfølelse*

Mæthedsfølelse
1 Bønner
2 Champignon
3 Kartofler
4 Pastinak
5 Grønkål
6 Hvidløg
7 Porre + knoldselleri
8 Spinat
9 Pak choi
10 Tomat

*Top-10 listen over mæthedsfølelse er lavet ud fra et estimeret gennemsnit af rå og tilberedte grøntsager samt forskellige typer af bønner, tomater og champignon ud fra en lang række tabeller. Mæthed er et samlet estimat, som inkluderer: oplevet mæthed, konsistens, smag under de sensoriske test, Fullness Factor, Satiety Index, Glykæmisk Load, kulhydrat-, protein- og fiberindhold.

 

Læs også nedenstående artikler om rapporternes resultater: 

Voresmad.dk  "Grøntsager der præsterer" 

Ernæringsfokus: "Grøntsager og svampe, der kan noget ekstra"

Analysen er en del af projektet 'Klima-korrekthed: Grøntsager der præsterer ligesom kød'. Begge dele er finansieret af Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.

 

Læs mere i Lisbeth Ankersen's rapporter:  

maethed-og-groentsager

sensorik-groentsager-der-praesterer-del-1

sensorik-groentsager-der-praesterer-del-2

Sensorik-groentsager-der-praesterer-del-3

Sektorchef for planter og planterige fødevarer

Lærke Kirstine Lund

+45 2086 2871 lld@lf.dk