Grøntsager der kan noget ekstra
Vil du sætte ekstra turbo på grøntsagerne i butik eller i køkken? Vi har undersøgt, hvilke grøntsager der har et ekstra gear, når det gælder umami-smag og mæthedsfølelse.

I løbet af de sidste par år har vi set at flere forbrugere vælger en livsstil, hvor kosten er plantebaseret. Måltider centrerer sig mere og mere omkring grøntsager, som både bidrager med smag, tekstur og mæthed.
Hvilke grøntsager kan noget ekstra?
I 2020 undersøger vi hvilke grøntsager der præsterer ligesom kød. Med hjælp fra Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget søsætter vi en række analyser der går tæt på de grøntsager der oplagt kan supplere eller erstatte kød. Analyserne fokuserer på tre egenskaber der er karakteristiske for kødet: Umami-smag, tekstur og mæthedsfølelse. Med hjælp fra Lisbeth Ankersen der er en anerkendt sensoriker og er velbevandret i grøntsagernes verden, udfører vi en række analyser og kommunikerer resultaterne til forbrugere samt mad- og ernæringsprofessionelle.
Lisbeth Ankersen har udført sensoriske test af over 100 grøntsager og udvalgt de grøntsagssorter og tilberedningsmetoder, som bedst fremhæver de smage og konsistenser, som findes i grøntsager - heriblandt den eftertragtede umami-smag.
Se her hvilke grøntsager der præsterer særlig godt i forhold til umami-smag og mæthedsfølelse.
Top-10 over rå grøntsager med mest umami-smag
Rå | Umami-smag |
1 | Hvid champignon |
2 | Portobello |
3 | Brun champignon |
4 | Shiitake svamp |
5 | Tomat |
6 | Kejserhat |
7 | Cherrytomat |
8 | Pastinak |
9 | Rød spidskål |
10 | Knoldselleri og porre |
Top-10 over tilberedte grøntsager med mest umami-smag
Tilberedt | Umami-smag |
1 | Hvid champignon |
2 | Portobello |
3 | Brun champignon |
4 | Cherrytomat |
5 | Grønkål |
6 | Enoki svamp |
7 | Palmekål |
8 | Tomat |
9 | Prinsesse Mariager bønne |
10 | Østershat |
Top-10 over grøntsager der giver mest mæthedsfølelse*
Mæthedsfølelse | |
1 | Bønner |
2 | Champignon |
3 | Kartofler |
4 | Pastinak |
5 | Grønkål |
6 | Hvidløg |
7 | Porre + knoldselleri |
8 | Spinat |
9 | Pak choi |
10 | Tomat |
*Top-10 listen over mæthedsfølelse er lavet ud fra et estimeret gennemsnit af rå og tilberedte grøntsager samt forskellige typer af bønner, tomater og champignon ud fra en lang række tabeller. Mæthed er et samlet estimat, som inkluderer: oplevet mæthed, konsistens, smag under de sensoriske test, Fullness Factor, Satiety Index, Glykæmisk Load, kulhydrat-, protein- og fiberindhold.
Læs også nedenstående artikler om rapporternes resultater:
Voresmad.dk "Grøntsager der præsterer"
Ernæringsfokus: "Grøntsager og svampe, der kan noget ekstra"
Analysen er en del af projektet 'Klima-korrekthed: Grøntsager der præsterer ligesom kød'. Begge dele er finansieret af Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.
Læs mere i Lisbeth Ankersen's rapporter:
sensorik-groentsager-der-praesterer-del-1


Grønne Proteiner
De grønne proteiner er et hjertebarn for os. Sammen med resten af værdikæden vil vi styrke produktionen af plantebaseret protein i Danmark.

En fremtid med bælgfrugter
Vi skal spise flere bælgfrugter i fremtiden, men statistisk set har både forbrugere og madprofessionelle svært ved at blive kloge på, hvordan bælgfrugter skal håndteres og tilberedes for at skabe smag. Derfor skal en ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer vise fagfolk og forbrugere, at det er nemmere end man tror at lave mad med bælgfrugter.

Hvad smager dine grøntsager af?
Vil du gerne sætte flere ord på grøntsagerne i dit sortiment? Eller savner du inspiration til grøntsager her i den kolde tid? Landbrug & Fødevarers guide ’Grønt & Gastronomi’ hjælper dig på vej.

Planterne kommer
Læs mere om, hvordan du som aftager i foodservice kommer godt i gang med dit økologiske, grønne samarbejde med producenter i dit område.

Vejen til mersalg af frugt og grønt
Når vi køber ind, lader vi os inspirere af udbuddet i butikken. Det gør det muligt, at påvirke forbrugerne til at købe mere frugt og grønt, og dermed påvirke dem til at købe sundere måltider.

Planter i produkter
Landbrug & Fødevarer bød i 2022 velkommen til en række inspirerende dage for alle producenter af plantebaserede produkter, hvor formålet var at blive klogere på sourcing af økologiske råvarer, produktudvikling, smag og kvalitet.