Årets Ret med Økologisk Ost

OBS! Der kan ikke indstilles til Årets Ret med Økologisk Ost i 2023, da konkurrencen ikke er aktiv i år.

Vi henviser i stedet til Årets Ret med Gris 2023 eller Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023.


Økologiske oste har et stort potentiale og er grundstenen i store smagsoplevelser.
Gastro-konkurrencen, der fik navnet Årets Ret med Økologisk Ost, fokuserede på det gule – og økologiske – guld. Konkurrencen stillede skarpt på ostens smagsegenskaber, og viste at osten gastronomisk set kan meget mere end at tage sig godt ud på et spækbræt pyntet med vindruer.

I konkurrencen Årets Ret med Økologisk Ost blev der derfor dystet om, hvilken kok og restaurant, der havde skabt den bedste ret, hvor økologisk ost viste sig fra sin bedste side. Her var det ostens smagsegenskaber, der fik hovedrollen i sublime gastronomiske mesterværker.

Årets Ret med Økologisk Ost blev arrangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug.

Vinder 2022

Prisen for Årets Ret med Økologisk Ost 2022 gik til Formel B på Frederiksberg med køkkenchef Michael Nørtoft i spidsen, for deres smagfulde og spektakulære ret med økologisk ost. Formel B’s vinderret er sammensat af to forskellige, men komplimenterende oste. Tilia Mundo, en fast gedeost med askebeklædt skorpe fra Tebstrup Mejeri, og den lagrede komælksost Maestro Gudenå Guld fra Them Andelsmejeri. Ligeledes bestod retten af blandt andet sprød nashipære, efterårstrøfler og små kiks lavet af pære og trøffel.

Og som juryen beskriver retten, vil enhver osteelskers mund løbe i vand:
- Retten har en yderst elegant brug af syre og frugtige noter som skaber et naturligt modspil til den fede og salte ost. Retten er opbrudt i to serveringer, hvor alle råvarerne, og ikke mindst ostene får hver deres fremtoning og struktur – men som også komplimenterer hinanden perfekt. Retten er smuk og æstetisk overlegen, med stor respekt for formgivningen. En elegant og balanceret ret!

Se videoen med vinderen nedenfor. 


(Gen)oplev Årets Ret med Økologisk Ost 2022

I 2022 blev Årets Ret med Økologisk Ost afholdt for første gang. Det blev Restaurant Formel B på Frederiksberg, der løb med sejren foran de øvrige nominerede. I videoen nedenfor kan du se, hvordan prisuddelingen for blandt andet Årets Ret med Økologisk Ost forløb.

Nominerede til Året Ret med Økologisk Ost 2022

De nominerede til Året Ret med Økologisk Ost 2022 var:

Den tredje og sidste nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost 2022 er restaurant Alimentum. Alimentum og køkkenchef Søren Birch er nomineret for deres osteret med økologisk Thybo ost fra Thise Mejeri, karamel lavet på tørrede karljohansvampe og en kompot på clara frijs-pærer. 

Læs mere om restauranten her Alimentum, Aalborg 

Den anden nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost er restaurant Treetop. Treetop er nominerede for deres servering med bånd af økologisk comté og trøffel på en creme af comté, saltede citroner og hvid soja.

Læs mere om restauranten her Restaurant Treetop, Vejle

Den første nominerede er Formel B på Frederiksberg med køkkenchef Michael Nørtoft, der har lavet en ret med økologiske oste fra Tebstrup mejeri og Them.

Læs mere om restauranten her Formel B, København V

 

Mere om konkurrencen

Økologisk ost er en fantastisk råvare, der både kan indgå i det kolde og i det varme, og den er derfor særligt interessant at arbejde med for fagfolk. Osten har i flere årtier været en stærkt anerkendt og anvendt, råvare i gastronomiens verden. Her kan osten både bidrage med stor smag og dybde, hvilket man også i stigende grad ser i de grønne retter. Der er et stort potentiale i de økologiske oste, og mange nye lokalt producerede oste gør lige nu sit indtog i foodservice.

Herunder kan du læse mere om, hvad de nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost 2022 kunne opleve:

Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen blev alle retter gennemgået af et sammensat panel af fagprofesionelle, der udvalgte de endelige nominerede til konkurrencen.

Juryen: Alle nominerede retter blev bedømt af en jury, der bestod af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kom forbi de nomineredes egen restaurant og smagte på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen blev aftalt på forhånd. Juryen mødte ikke uanmeldt op.

Filmhold: Der kom et filmhold forbi hver af de nominerede kokke og restauranter, og optog et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skildrer retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kom forbi samtidig med juryen. Filmen kan ses ovenfor her på hjemmesiden, og blev også brugt til eksponering af konkurrencen og de nominerede retter og restauranter i samarbejde med udvalgte medier.

Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet kom forbi restauranten i enten uge 37, 41 eller 42 efter aftale.

Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen blev fundet ved en fysisk prisuddeling d. 28. november i København.

Mød juryen

Det var en flok af prominente og rutinerede mad-folk, der skulle smage, dufte og votere sig gennem sidste års nominerede retter til Årets Ret med Økologisk Ost 2022. Nedenfor kan du læse mere om juryen.


Svend Rasmussen er redaktionschef på TV2 og mangeårig madanmelder for b.la. Berlingske. Han har været med i juryen til Årets Ret med Gris ad flere omgange. Svend har flere års erfaring som gastronomisk konkurrencedommer, og har været dommer ved både Bocuse d’Or, Sol Over Gudhjem, Årets Vildtret og Fanø Østersfestival. Derudover er Svend medlem af bestyrelsen for det danske Bocuse d’Or-akademi.
Helle Brønnum Carlsen er en erfaren madanmelder for b.la. Politikken og har skrevet 15 kogebøger. Helle har en Ph.d. i madens æstetiske kommunikation og underviser alt fra fagfolk til skoleelever i ernæring og øvrige aspekter om mad. Helle har været en fast del af juryen til Årets Ret med Gris i mange år.
Mikkel Maarbjerg er prisvindende kok, og har arbejdet på flere Michelin-restauranter i både Danmark og udlandet. Herunder for restauranten Ensemble som han selv var med til at åbne i 2002, og som efter tre år fik to michelin-stjerner. Mikkel har siddet i juryen for Årets Ret med Gris i en årrække, og har derudover skrevet en række kogebøger sammen med kollegaen Nikolaj Kirk.
Daniel McBurnie er juryens yngste, og spås en stor fremtid i branchen. Han er køkkenchef for den nyligt kårede Michelin-restaurant ’Lyst’ i Vejle, og Daniel vandt Årets Ret med Gris i 2020, hvor hans smagfulde og stilistiske ret imponerede dommerne og trak det længste strå. Det er første gang, Daniel McBurnie er i juryen. 
Anders Nicolajsen er uddannet kok og seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer. Anders har arbejdet som kok i både ind- og udland, og arbejder til dagligt med den gastronomiske udvikling i foodservicesektoren. Han er projektleder for Årets Ret med Gris, og er en fast del af juryen. 
Rasmus Palsgård_Årets Ret med Økologisk Ost Rasmus Palsgård er uddannet journalist, og har skrevet fast om mad og gastronomi siden 2011. Rasmus har sin egen blog "Feinschmeckeren", hvor han skriver om michelinmad og vin. Han er ligeledes formand for den danske jury i spiseguiden 360 Eat. Senest er Rasmus Palsgård blevet en del af kokkeholdet i Go' Morgen Danmark.  

Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853


Kristian Ploug Grut