Årets Ret med Økologisk Ost

Økologiske oste har et stort potentiale og er grundstenen i store smagsoplevelser. Den helt nye gastro-konkurrence, der har fået navnet Årets Ret med Økologisk Ost, fokuserer på det gule – og økologiske – guld. Konkurrencen stiller skarpt på ostens smagsegenskaber, og viser at osten gastronomisk set kan meget mere end at tage sig godt ud på et spækbræt pyntet med vindruer.

I konkurrencen Årets Ret med Økologisk Ost skal der derfor dystes om hvilken kok og restaurant der har skabt den bedste ret hvor økologisk ost viser sig fra sin bedste side. Her er det ostens smagsegenskaber får hovedrollen i sublime gastronomiske mesterværker. 

Årets Ret med Økologisk Ost arrangeres af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug. Vinderen findes d. 28 november. 

Der er nu lukket for indstillinger til Årets Ret med Økologisk Ost 2022. De endelige nominerede offentliggøres i september.  

 

Nominerede til Året Ret med Økologisk Ost 2022

De nominerede til Året Ret med Økologisk Ost 2022 er:

Den tredje og sidste nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost 2022 er restaurant Alimentum. Alimentum og køkkenchef Søren Birch er nomineret for deres osteret med økologisk Thybo ost fra Thise Mejeri, karamel lavet på tørrede karljohansvampe og en kompot på clara frijs-pærer. 

Læs mere om restauranten her Alimentum, Aalborg 

Den anden nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost er restaurant Treetop. Treetop er nominerede for deres servering med bånd af økologisk comté og trøffel på en creme af comté, saltede citroner og hvid soja.

Læs mere om restauranten her Restaurant Treetop, Vejle

Den første nominerede er Formel B på Frederiksberg med køkkenchef Michael Nørtoft, der har lavet en ret med økologiske oste fra Tebstrup mejeri og Them.

Læs mere om restauranten her Formel B, København V

 

Mere om konkurrencen

Økologisk ost er en fantastisk råvare, der både kan gå ind i det kolde og i det varme, og den er derfor særligt interessant at arbejde med for fagfolk. Osten har i flere årtier været en stærkt anerkendt og anvendt, råvare i gastronomiens verden. Her kan osten både bidrage med stor smag og dybde, hvilket man også i stigende grad ser i de grønne retter. Der er et stort potentiale i de økologiske oste, og mange nye lokalt producerede oste gør lige nu sit indtog i foodservice.

Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets Ret med Økologisk Ost 2022 kan se frem til: 

Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen vil alle retter blive gennemgået af et sammensat panel af fagprofesionelle, der vil udvælge de endelige nominerede til konkurrencen. 

Juryen: Alle nominerede retter vil blive bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen vil komme forbi de nomineredes egen restaurant og smage på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen vil blive aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op. 

Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der vil komme et filmhold forbi og optage et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og vil også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant i samarbejde med udvalgte medier. 

Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet kommer forbi restauranten i enten uge 37, 41 eller 42 alt afhængig af aftale. 

Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen findes til en fysisk prisuddeling d. 28. november i København. 

Mød juryen

Det er en flok af prominente og rutinerede mad-folk, der skal smage, dufte og votere sig gennem dette års nominerede retter til Årets Ret med Økologisk Ost 2022. Nedenfor kan du læse mere om juryen.


Svend Rasmussen er redaktionschef på TV2 og mangeårig madanmelder for b.la. Berlingske. Han har været med i juryen til Årets Ret med Gris ad flere omgange. Svend har flere års erfaring som gastronomisk konkurrencedommer, og har været dommer ved både Bocuse d’Or, Sol Over Gudhjem, Årets Vildtret og Fanø Østersfestival. Derudover er Svend medlem af bestyrelsen for det danske Bocuse d’Or-akademi.
Helle Brønnum Carlsen er en erfaren madanmelder for b.la. Politikken og har skrevet 15 kogebøger. Helle har en Ph.d. i madens æstetiske kommunikation og underviser alt fra fagfolk til skoleelever i ernæring og øvrige aspekter om mad. Helle har været en fast del af juryen til Årets Ret med Gris i mange år.
Mikkel Maarbjerg er prisvindende kok, og har arbejdet på flere Michelin-restauranter i både Danmark og udlandet. Herunder for restauranten Ensemble som han selv var med til at åbne i 2002, og som efter tre år fik to michelin-stjerner. Mikkel har siddet i juryen for Årets Ret med Gris i en årrække, og har derudover skrevet en række kogebøger sammen med kollegaen Nikolaj Kirk.
Daniel McBurnie er juryens yngste, og spås en stor fremtid i branchen. Han er køkkenchef for den nyligt kårede Michelin-restaurant ’Lyst’ i Vejle, og Daniel vandt Årets Ret med Gris i 2020, hvor hans smagfulde og stilistiske ret imponerede dommerne og trak det længste strå. Det er første gang, Daniel McBurnie er i juryen. 
Anders Nicolajsen er uddannet kok og seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer. Anders har arbejdet som kok i både ind- og udland, og arbejder til dagligt med den gastronomiske udvikling i foodservicesektoren. Han er projektleder for Årets Ret med Gris, og er en fast del af juryen. 
Rasmus Palsgård_Årets Ret med Økologisk Ost Rasmus Palsgård er uddannet journalist, og har skrevet fast om mad og gastronomi siden 2011. Rasmus har sin egen blog "Feinschmeckeren", hvor han skriver om michelinmad og vin. Han er ligeledes formand for den danske jury i spiseguiden 360 Eat. Senest er Rasmus Palsgård blevet en del af kokkeholdet i Go' Morgen Danmark.  
Anders Nicolajsen

Anders Nicolajsen

andn@lf.dk - Marked & Ernæring

Seniorkonsulent (foodservice, gastronomi og udvikling)

Mobil +4553645853


Kristian Ploug Grut

krpg@lf.dk - Marked & Ernæring

Seniorkonsulent

Mobil +4530637372