Fødevaresikkerhed
Fødevaresikkerhed er en tillidssag og en grundpille i fødevareproduktionen.
Danmark er altid blandt de første lande, der tager EU-regler til sig, og faktisk er vi også blandt dem, der går forrest med nye tiltag. Og flere lande roser Danmark for arbejdet med at nedbringe forbruget af antibiotika og søger inspiration hos os i deres arbejde med at minimere antibiotikaforbruget.
Benchmark - Gris
Få et overblik over forskellene i produktionen af grise i en række europæiske lande.
Benchmark-analysen har til formål at skabe synlighed om produktionsforholdene på tværs af grænser i EU. Vælg det emne, der interesserer dig og markér derefter hvilke lande du vil sammenligne.
DANISH er en ordningen som sikrer og dokumenterer, at danske besætninger med grise lever op til dansk lovgivning og branchekrav med særlig fokus på god dyrevelfærd, høj fødevaresikkerhed og en klar sporbarhed.
Vælg kategori
Vælg Emne
Vælg land
Vælg land
Vælg to forskellige lande
Benchmark - Gris | Kvalitet og kontrol Sundhed og medicinanvendelse Foder Staldindretning og dyrevelfærd Miljø Transport Fødevaresikkerhed Forhold på slagteri | Danmark - DANISH Danmark - UK-produktion England Tyskland Holland Belgien Polen Sverige - Danmark - DANISH Danmark - UK-produktion England Tyskland Holland Belgien Polen Sverige
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kvalitetssystem | DANISH Produktstandard (QSG) (QSG siden 1995, certificering siden 2007) |
Produktstandard for englandsgrise (siden 1998) | The Red Tractor scheme (siden 2000) |
Grundcertificering Gris (siden 2010) |
IKB Varken (siden 1995) | Certus (siden 1999) | PQS (siden 2009) | Grundcertificering Gris (siden 2010) |
Dækning | 95 % af produktionen. Heraf 15 % under UK-produktionen. |
15 % af produktionen | Ca. 90 % af produktionen | Ca. 95 % af produktionen | Ca. 99 % af produktionen | Ca. 40 % af produktionen | Under 5 % af produktionen | 100 % af svineproducenterne. Slagterier accepterer ikke grise, der ikke er certificeret. |
Identifikation og sporbarhed | CHR-nummer (besætningsnummer) I Danmark slagtes kun danske grise. |
CHR-nummer (besætningsnummer) I Danmark slagtes kun danske grise. |
CPH-nummer Tatovering på skuldre eller godkendte øremærker On-farm flytteregistrering kræves I UK slagtes kun engelske grise |
QS-ID I Tyskland slagtes primært QS-grise (f.eks. tyske, |
UBN-nummer Flytteregister ved identifikation gennem registreringssystem I Holland slagtes overvejende hollandske grise. |
System af CHR-type I Belgien slagtes overvejende belgiske grise. |
System af CHR-type I Polen slagtes både polske og udenlandske dyr. |
Øremærker Leverandørnummer I Sverige slagtes kun svenske grise. |
Audits | Uafhængig tredjepartskontrol hvert eller hvert 3. år afhængig af auditresultat. Kan ske uanmeldt med en varsling på maksimum 48 timer. |
Uafhængig tredjepartskontrol hvert år. Heraf 10 % uanmeldte kontrolbesøg. |
Uafhængig tredjepartskontrol hvert år. |
Uafhængig tredjepartskontrol hvert, hvert 2. eller hvert 3. år afhængig af auditresultat. Producenter kan vælge mellem: |
Uafhængig tredjepartskontrol hvert år (risikobaseret). | Uafhængig tredjepartskontrol hvert år. Uanmeldt audit (48 timers varsel). |
Myndighedskontrol i 5 % af besætningerne pr. år. Udvælgelsen af disse besætninger er 50% simpel tilfældig udvælgelse og 50% baseret på risikoanalyser og klassificering af besætninger. |
Egenrevision hvert år og uafhængig tredjepartskontrol minimum hvert 2. år. |
Parameter | Danmark -DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sundhedsrådgivning | Sundhedsrådgivningsaftaler er obligatoriske for besætninger af en vis størrelse. Omkring 90 % af svineproducenterne har indgået en sundhedsrådgivningsaftale med en dyrlæge. Der er |
Sundhedsrådgivningsaftaler er obligatoriske for besætninger af en vis størrelse. Omkring 90 % af svineproducenterne har indgået en sundhedsrådgivningsaftale med en dyrlæge. Der er |
Krav om kvartalsvise dyrlægebesøg. |
Krav om 2 årlige dyrlægebesøg eller 1 besøg pr. slagtesvineperiode. |
Krav om sundhedsrådgivningsaftale. Dyrlægen skal besøge besætningen hver måned og lave en rapport efter besøget. Alle besætninger skal have en sundhedsplan og en besætningsspecifik behandlingsplan, der skal opdateres mindst én gang om året. |
Krav om dyrlægebesøg hver fjerde måned for sygdomsovervågning. Rapporter registreres i den elektroniske I&R-database Sanitel. Den frivillige ordning med et veterinært sundhedsprogram kræver dyrlægebesøg hver anden måned af den samme dyrlæge, som kommer hver fjerde måned. For Certus-besætninger er veterinært sundhedsprogram obligatorisk. |
Ingen specifikke regler. Dyrlægebesøg ved behov. |
Ved alle landbrug, der har betinget medicin, er der krav om dyrlægebesøg hver 5. uge. |
Sundhedsstatus | Alle besætninger deklareres i forhold til udvalgte sygdomme og Salmonella. Besætningernes sundhedsstatus registreres i en database og er offentligt tilgængelige på www.spf-sus.dk. Danmark har Trikinfri-status. |
Alle besætninger deklareres i forhold til udvalgte sygdomme og Salmonella. Besætningernes sundhedsstatus registreres i en database og er offentligt tilgængelige på www.spf-sus.dk. Danmark har Trikinfri-status. |
Sundhedsplan kræves på besætningen. Kvartalsvis dyrlægerapport indsendes til certificeringsorganet |
Ingen central sundhedsovervågning. |
Central overvågning ved Central Veterinary Institute (Wageningen UR) og GD Animal Health. |
Ingen central sundhedsovervågning. |
Ingen central sundhedsovervågning. |
Sverige er fri for PRRS. |
Udskrivning af medicin/antibiotika | Professionelle svinebesætninger skal have en sundhedsrådgivningsaftale. Dyrlægen sælger ikke medicin, men skriver en recept. Medicin udleveres fra apoteket. Herved adskilles salg fra veterinær rådgivning. |
Professionelle svinebesætninger skal have en sundhedsrådgivningsaftale. Dyrlægen sælger ikke medicin, men skriver en recept. Medicin udleveres fra apoteket. Herved adskilles salg fra veterinær rådgivning. |
Dyrlæger må gerne sælge |
Dyrlægen kan sælge medicin. Der kan kun udskrives |
Dyrlægen kan sælge medicin. |
Dyrlægen kan sælge medicin. |
Dyrlægen kan sælge medicin. |
Dyrlægen må ikke sælge medicin. Medicin skal købes igennem apoteket. Udskrivning af medicin kræver diagnose stillet af dyrlæge. |
Registrering af medicinforbrug | Producenten skal registrere medicinforbruget i besætningen. |
Producenten skal registrere medicinforbruget i besætningen. |
Producenten skal registrere medicinforbruget |
Producenten skal registrere medicinforbruget |
Producenten skal registrere medicinforbruget |
Producenten skal registrere medicinforbruget |
Producenten skal registrere medicinforbruget |
Produzenten haben den Arzneimittelverbrauch ihres Bestands zu registrieren und dokumentieren. |
Overvågning af medicinforbrug | Medicinforbrug registreres i VETSTAT på dyregruppe-, besætningsejer- og dyrelægeniveau. |
Medicinforbrug registreres i VETSTAT på dyregruppe-, besætningsejer- og dyrelægeniveau. |
Central overvågning, men forslag om individuel overvågning på besætnings-/dyregruppeniveau er under overvejelse. Dokumentation af medicinforbrug skal gemmes i fem år. |
Central overvågning. Der er i 2015 indført overvågning på besætningsplan. |
Forbruget per besætning og aldersgruppe registreres i central database på |
Central overvågning. I brancheregi arbejdes der med registring på besætningsplan. |
Central overvågning. I brancheregi arbejdes der med registring på besætningsplan. |
Central overvågning, men ikke på dyregruppe-, besætningsejer- eller dyrlægeniveau. Apoteket registrerer al den medicin, der ordineres og afrapporterer statistikken årligt. |
Totalforbrug af antibiotika - alle kødtyper (2012) | 44,9 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
44,9 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
62,1 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
179,1 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
69,9 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
156,6 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
151,2 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
12,6 mg antibiotika/kg dyr (biomasse) |
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fremstilling/Produktion | Offentlig kontrol. Foder skal være indkøbt fra danske autoriserede eller QS-godkendte foderstofvirksomheder. |
Offentlig kontrol. Foder skal være indkøbt fra danske autoriserede eller QS-godkendte foderstofvirksomheder. |
Færdigfoder må kun købes |
Foder må kun købes fra QS-godkendte |
Foder må kun købes fra GMP+ godkendte |
Foder må kun købes fra GMP+ og FASFC-godkendte |
Offentlig kontrol. |
Offentlig kontrol af svenske foderstofvirksomheder. Myndighedskontrolfrekvensen afhænger af risikogruppe og varierer mellem én inspektion hvert 10. år til 18 inspektioner årligt. |
Kød og benmel | Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Blodprodukter | Tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Animalsk fedt | Tilladt |
Ikke tilladt |
Ikke tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Tilladt |
Antibiotiske vækstfremmere | Ikke tilladt siden 2000. |
Ikke tilladt siden 2000. |
Ikke tilladt siden 2006. |
Ikke tilladt siden 2004. |
Ikke tilladt siden 2006. |
Ikke tilladt siden 2006. |
Ikke tilladt siden 2006. |
Ikke tilladt siden 1986. |
Bi-produkter fra catering, madaffald etc. | Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
Madaffald er ikke tilladt. |
GMO/GVO | Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. |
Brug af GMO-foder tilladt. Der findes områder, hvor foderet er GMO-frit. |
Proteinkilder/sammensætning af foder | Fiskemel må ikke anvendes til slagtesvin større end 40 kg. |
Fiskemel må ikke anvendes til slagtesvin større end 40 kg. |
Ingen begrænsninger på brug af fiskemel. |
Tilladt, men kun i besætninger udelukkende med svineproduktion. |
Ingen begrænsninger på brug af fiskemel. |
Fiskemel må ikke anvendes til slagtesvin større end |
Ingen begrænsninger på brug af fiskemel. |
Tilladt. Der er en grænseværdi for |
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Drægtige søer | Opstaldes efter EU-lovgivningen. Ifølge en ny dansk lovgivning skal søer være løsgående fra fravænning til 7 dage før farring. Lovgivningen gælder fra 1. januar 2015 i nybyggerier og fra 1. januar 2035 i alle bygninger. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. Ifølge en ny dansk lovgivning skal søer være løsgående fra fravænning til 7 dage før farring. Lovgivningen gælder fra 1. januar 2015 i nybyggerier og fra 1. januar 2035 i alle bygninger. |
Løsgående fra fravænning til 7 dage før forventet faring. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Søer og gylte skal være løsgående. |
Diegivende søer/farestier | Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Opstaldes efter EU-lovgivningen. |
Søer og gylte skal være løsgående i farestien. Krav om passende redebygningsmateriale i tilstrækkelig mængde. |
Fravænning af pattegrise | Efter 28 dage. |
Efter 28 dage. |
Efter 28 dage, ved batch produktion 21 dage. |
Efter 28 dage. |
Efter 28 dage. |
Efter 28 dage. |
Efter 28 dage. |
Efter 28 dage. |
Beskæftigelses- og rodemateriale | Alle svin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig mængde halm eller andet manipulerbart rode- og beskæftigelsesmateriale. |
Alle svin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig mængde halm eller andet manipulerbart rode- og beskæftigelsesmateriale. |
Alle svin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig mængde materiale. Kæder alene er ikke tilladt. |
Alle svin skal have permanent adgang til manipulerbart |
Alle svin skal have permanent adgang til manipulerbart |
Alle svin skal have permanent adgang til manipulerbart |
Alle svin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig |
Alle svin skal have daglig adgang til halm og strøelse. |
Gulv til smågrise og slagtesvin | I stier til avls- og slagtesvin skal mindst 1/3 af gulvet være fast eller drænet gulv. I stier til smågrise skal mindst 1/2 af gulvet være fast eller drænet. |
I stier til avls- og slagtesvin skal mindst 1/3 af gulvet være fast eller drænet gulv. I stier til smågrise skal mindst 1/2 af gulvet være fast eller drænet. |
Fuldspaltegulve tilladt forudsat |
Fuldspaltegulve tilladt. |
Krav om 40 % fast gulv til smågrise og slagtesvin. |
Fuldspaltegulve tilladt. |
Fuldspaltegulve tilladt. |
Fuldspaltegulve er forbudt. Mindst 2/3 af gulvet skal være fast gulv. |
Overbrusning | Alle grise over 20 kg, inklusive søer, skal have overbrusning eller anden anordning, der kan køle dem. |
Alle grise over 20 kg, inklusive søer, skal have overbrusning eller anden anordning, der kan køle dem. |
Ingen krav |
Ingen krav |
Ingen krav |
Ingen krav |
Ingen krav |
Krav om overbrusning i slagtesvinestalde. |
Sygestier | Krav om sygestier. Der skal være et tilstrækkeligt antal sygestier, således at der altid er mindst én sygesti klar til brug til svin, der er syge eller skadede. |
Krav om sygestier. Der skal være et tilstrækkeligt antal sygestier, således at der altid er mindst én sygesti klar til brug til svin, der er syge eller skadede. |
Krav om sygestier. Krav om isolering af dyr med |
Krav om sygestier. Syge eller tilskadekommende dyr |
Krav om sygestier. Sygestierne skal være godt |
Krav om sygestier, men ingen specifikke regler. |
Krav om sygestier, men ingen specifikke regler. |
Krav om sygestier. Sygestierne skal være temperaturregulerede. |
Kastrering | Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. Der er krav om anvendelse af smertelindrende behandling i forbindelse med kastration. Efter grisenes 7. levedøgn skal kastration udføres under bedøvelse. |
Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. Der er krav om anvendelse af smertelindrende behandling i forbindelse med kastration. Efter grisenes 7. levedøgn skal kastration udføres under bedøvelse. |
Følger EU-lovgivningen |
Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. |
Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. |
Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. |
Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. |
Kastrering skal udføres mellem 2. og 7. levedøgn. Der er krav om anvendelse af smertelindrende behandling i forbindelse med kastration. Fra 2016 er det forbudt at kastrere uden anvendelse af lokalbedøvelse. |
Halekupering | Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt mellem dag 2 og 4 efter fødslen, og maksimalt halvdelen af halen må bortkuperes. |
Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt mellem dag 2 og 4 efter fødslen, og maksimalt halvdelen af halen må bortkuperes. |
Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt 3 dage efter fødslen. |
Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt 4 dage efter fødslen. |
Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt de første 3 dage efter fødslen. |
Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt de første 7 dage efter fødslen. |
Ifølge EU-lovgivningen er rutinemæssig halekupering ikke tilladt. Hvis halekupering er nødvendigt, er det kun tilladt de første 7 dage efter fødslen. |
Ikke tilladt |
Reduktion af tænder | Tandklipning er ikke tilladt. Tandslibning er tilladt, men ikke på rutinemæssig basis. Tandslibning skal ske inden for de første |
Tandklipning er ikke tilladt. Tandslibning er tilladt, men ikke på rutinemæssig basis. Tandslibning skal ske inden for de første |
Tandslibning og - klipning er tilladt inden for de første 72 timer efter fødsel, men ikke på rutinemæssig basis. |
Tandslibning er tilladt inden for de første syv dage efter fødsel, men ikke på rutinemæssig basis. |
Tandslibning er tilladt inden for de første 72 timer efter fødsel, men ikke på rutinemæssig basis. |
Tandslibning er tilladt inden for de første syv dage efter fødsel, men ikke på rutinemæssig basis. |
Tandklipning er tilladt inden |
Tandklipning er ikke tilladt. Tandslibning er tilladt, men ikke på rutinemæssig basis. Tandslibning skal ske inden for de første syv dage efter fødsel. |
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tilførsel af nitrat (N) | 140 kg N/ha |
140 kg N/ha |
170 kg N/ha |
170 kg N/ha |
170 kg N/ha |
170 kg N/ha |
170 kg N/ha |
170 kg N/ha, dog maksimalt 22 kg P/ha som gennemsnit over 5 år |
Opbevaring af gylle | Nødvendig opbevaringskapacitet, dog mindst 6 måneders produktion. For svin svarer det typisk til mindst 9 måneders opbavaring. Gylletanken skal være overdækket eller have flydelag. |
Nødvendig opbevaringskapacitet, dog mindst 6 måneders produktion. For svin svarer det typisk til mindst 9 måneders opbavaring. Gylletanken skal være overdækket eller have flydelag. |
Opbevaringskapacitet til 6 måneders produktion. |
Opbevaringskapacitet til 6-9 måneders produktion, |
Opbevaringskapacitet til mindst 7 måneders produktion. Gylletanken skal være overdækket, men ingen krav til materiale. |
Opbevaringskapacitet til mindst 7 måneders produktion. Gylletanken skal være overdækket, men ingen krav til materiale. |
Opbevaringskapacitet til min 4-6 måneders produktion. Gylletanken skal være overdækket, men ingen krav til materiale. |
Opbevaringskapacitet til min. 6-10 måneders produktion. Gylletanken skal være overdækket. |
Foderudnyttelse: Omfatter foder til smågrise og slagtesvin, Kg foder/kg tilvækst (Interpig 2014 samt egne beregninger) | 2,48 |
2,48 |
2,38 |
2,61 |
2,44 |
2,71 |
-
|
2,69 |
Gylleudbringning/udnyttelse af næringsstoffer | Udbringning af gylle må kun finde sted i planternes vækstsæson, dvs. fra 1. februar til høst og fra høst til 1. oktober for vinterafgrøder. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 75 %. |
Udbringning af gylle må kun finde sted i planternes vækstsæson, dvs. fra 1. februar til høst og fra høst til 1. oktober for vinterafgrøder. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 75 %. |
Gylle må udbringes mere eller mindre hele året, undtagen fra 1. august til 1. november. |
Krav til udbringningstidspunkt kendes ikke, og der findes ingen specifikke krav i EU-lovgivningen. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 60 %. |
Udbringning af gylle må kun finde sted i planternes vækstsæson, dvs. fra 1. februar til 15. september. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 60-80 % afhængig af jordtype. |
Udbringning af gylle må kun finde sted i planternes vækstsæson, dvs. fra 1. januar til 1. september. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 60-80 % afhængig af jordtype. |
Udbringning af gylle/husdyrgødning må finde sted fra d. 1. marts til d. 30. november. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 60 %. |
Udbringning af gylle må kun finde sted i planternes vækstsæson, dvs. fra 1. marts til 1. november. Udnyttelseskrav af kvælstof i svinegylle er 29-95 % afhængig af afgrødetype og tidspunkt for udbringning. |
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kontrol | Myndighedskontrol samt kontrol via slagteriernes egenkontrol og Global Red Meat Standard. |
Myndighedskontrol samt kontrol via slagteriernes egenkontrol og Global Red Meat Standard. |
Vognmænd skal være certificeret efter ABP Livestock Transport Standard. |
Vognmænd skal være certificeret efter |
Vognmænd skal være certificerede efter |
Vognmænd skal være certificeret efter Certus-/ |
Myndighedskontrol. |
Myndighedskontrol. |
Krav til indretning af lastbil | Slagterierne har specificeret og skærpet kravene til indretning af lastbiler. Alle biler er f.eks. indrettet med mekanisk ventilation, GPS, drikkevandsanlæg og vandforstøvningsanlæg på alle transporter. Kravene kontrolleres ved ankomst til slagteriet. |
Slagterierne har specificeret og skærpet kravene til indretning af lastbiler. Alle biler er f.eks. indrettet med mekanisk ventilation, GPS, drikkevandsanlæg og vandforstøvningsanlæg på alle transporter. Kravene kontrolleres ved ankomst til slagteriet. |
RTA Dyretransport Program. |
Ingen specifikke krav udover EU-lovgivning. |
Enkelte krav udover EU-lovgivning, f.eks. GPS på |
Ingen specifikke krav udover EU-lovgivning. |
Ingen specifikke krav udover EU-lovgivning. |
Mekanisk temperaturregulering ved høje udendørstemperaturer. |
Gruppehåndtering af slagtesvin under transport | Grisene transporteres i mindre grupper (15-20) og så vidt muligt stivis. |
Grisene transporteres i mindre grupper (15-20) og så vidt muligt stivis. |
RTA Dyretransport Program. Arealkrav ifølge EU lovgivningen. BMPA-standards kræver transport i grupper som på gården. |
Grisene blandes. Der er maksimumgruppestørrelser for transport af smågrise (op til 120 for 10 kg grise og |
Transport i peer-grupper. Ingen blanding. |
Det anbefales, at grisene transporteres stivis. |
Grisene blandes. |
Grisene blandes. |
Uddannelse af vognmænd/chauffører (Kompetencebevis) | Krav om deltagelse i et branchekursus har eksisteret siden starten |
Krav om deltagelse i et branchekursus har eksisteret siden starten |
RTA Dyretransport Program. |
Krav om uddannelse siden 2008 via EU-lovgivning. |
Krav om uddannelse siden 2008 via EU-lovgivning. |
Krav om uddannelse siden 2008 via EU-lovgivning. |
Krav om uddannelse siden 2008 via EU-lovgivning. |
Krav om uddannelse siden 2005. |
Dødelighed under transport | 0,007 % i 2014 (gælder for slagtesvin) |
0,007 % i 2014 (gælder for slagtesvin) |
Statistik savnes, men dødeligheden vurderes at være højere end den danske. |
Statistik savnes, men dødeligheden vurderes at være højere end den danske. |
Statistik savnes, men dødeligheden vurderes at være højere end den danske. |
Statistik savnes, men dødeligheden vurderes at være højere end den danske. |
Statistik savnes, men dødeligheden vurderes at være højere end den danske. |
0,03 % i 2013-2015 (gælder for slagtesvin og søer) |
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Salmonellaovervågning | Obligatorisk national handlingsplan siden 1993. |
Obligatorisk national handlingsplan siden 1993. |
Salmonellaovervågning skal være del af besætningers veterinære sundhedskontrolprogram. |
Overvågning via QS-systemet. |
Overvågning via IKB-systemet. |
Obligatorisk national handlingsplan indtil april 2015 (via lovgivning). Handlingsplanen er dog stadig obligatorisk for Certus certificerede besætninger. |
Både EU-godkendte og ikke EU-godkendte slagterier skal have overvågning af |
Obligatorisk national handlingsplan. Omfatter overvågning af foder, avls-, so- og slagtesvinebesætninger. Sverige har 0-tolerance mod Salmonella. |
Forekomst af salmonella (fersk svinekød) | Ifølge EFSA (2008) er forekomsten 3,3 % (inden kølning). I Danmark udtages salmonellaprøver efter kølning, hvilket giver et mere retvisende billede af den reelle forekomst af Salmonella i det ferske kød til forbrugeren. |
Ifølge EFSA (2008) er forekomsten 3,3 % (inden kølning). I Danmark udtages salmonellaprøver efter kølning, hvilket giver et mere retvisende billede af den reelle forekomst af Salmonella i det ferske kød til forbrugeren. |
Ifølge EFSA-rapport (2008) var der (før køling) salmonella på 13,5 % af slagtekroppene. Slagterierne undersøger fortsat for salmonella, men nyere data er ikke tilgængelige. |
Resultater ikke tilgængelige. |
Resultater ikke tilgængelige. |
Resultater ikke tilgængelige. |
Resultater ikke tilgængelige. |
0-tolerance og dermed ingen forekomst af Salmonella i fersk kød. Ifølge EFSA var forekomsten i 2008 0 %. |
Reststofovervågning | Nationalt overvågningsprogram med omkring 10.000 myndighedsprøver pr. år. (Ifølge EU-regler skal man teste 0,05 % af antal slagtede dyr pr. år, hvilket svarer til 9.500 stikprøver i DK 2013). Heril kommer ca. 14.000 egenkontrolprøver (2013-tal) for antibiotikarester. |
Nationalt overvågningsprogram med omkring 10.000 myndighedsprøver pr. år. (Ifølge EU-regler skal man teste 0,05 % af antal slagtede dyr pr. år, hvilket svarer til 9.500 stikprøver i DK 2013). Heril kommer ca. 14.000 egenkontrolprøver (2013-tal) for antibiotikarester. |
Nationalt overvågningsprogram i overensstemmelse med EU-regler. |
Nationalt overvågningsprogram i overensstemmelse med EU-regler. |
Nationalt overvågningsprogram i overensstemmelse med EU-regler. |
Nationalt overvågningsprogram i overensstemmelse med EU-regler. |
Nationalt overvågningsprogram i overensstemmelse med EU-regler. |
Nationalt overvågningsprogram i overensstemmelse med EU-regler. |
Forekomst af reststoffer - antal positive prøver (National Residue Monitoring Plans, Commission Staff Working Paper, 2010) | Fødevarstyrelsen (2013) Væksthormoner (A3): 0 |
Fødevarstyrelsen (2013) Væksthormoner (A3): 0 |
Væksthormoner (A3): 0 |
Væksthormoner (A3): 0 |
Væksthormoner (A3): 9 Pesticider (B3a): 0 |
Væksthormoner (A3): 4 |
Væksthormoner (A3): 0 Tungmetaller (B3c): 0 Antibiotika (B1): 0 Forbudte stoffer (A6): 1 Pesticider (B3a): 0 |
Parameter | Danmark - DANISH | Danmark - UK-produktion | England | Tyskland | Holland | Belgien | Polen | Sverige |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Opstaldning | Gruppevis håndtering, hvilket betyder, at grisene så vidt muligt ikke blandes. Alle grise opstaldes i mindre grupper (10-15 dyr). |
Gruppevis håndtering, hvilket betyder, at grisene så vidt muligt ikke blandes. Alle grise opstaldes i mindre grupper (10-15 dyr). |
RTA Meat Processing Program (British Quality Assured Pork - BQAP) og opstaldning i grupper som på gården. Nogle slagterier har gruppevis håndtering. BMPA-standards kræver CCTV-overvågning af staldene. |
Ingen gruppevis behandling. Grisene blandes. |
Opstaldning i peer-grupper. Ingen blanding. |
Ingen gruppevis behandling. Grisene blandes. |
Ingen gruppevis behandling. Grisene blandes. |
Ingen gruppevis behandling. Grisene blandes. |
Uddannelse af staldpersonale | Krav om uddannelse af staldpersonale i dyrevelfærd/håndtering af dyr. |
Krav om uddannelse af staldpersonale i dyrevelfærd/håndtering af dyr. |
RTA Meat Processing |
Uddannelse i overensstemmelse med bestemmelserne i loven the Infection Protection Act, og denne uddannelse skal |
Krav om uddannelse af dyrevelfærdsansvarlig |
Krav om uddannelse af dyrevelfærdsansvarlig |
Krav om uddannelse af dyrevelfærdsansvarlig |
Krav om uddannelse af staldpersonale i dyrevelfærd/håndtering af dyr. |