Økologi på Landkortet

Det er en kendsgerning at det primært er i de store urbane kommuner i Danmark, hvor forbrugerne fokuserer mest på økologiske produkter. Dette er på trods af, at de økologiske producenter primært befinder sig i de kommuner, som ikke benytter sig af økologi på samme måde. Det skal vi gøre noget ved! 

Økologi på Landkortet er et projekt, udarbejdet af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug, som har til formål at gøre udvalgte kommuner mere økologiske. Her tales der ikke blot om offentlige køkkener, såsom på plejehjem, i skoler, i offentlige kantiner og lignende, men derimod også hos private køkkener, såsom restauranter, bistroer, caféer og lignende. 

Økologi på Landkortet stiller skarpt på to udvalgte kommuner; herunder Ringkøbing-Skjern Kommune og Sønderborg Kommune. Kommunerne er udvalgt på baggrund af, at de begge udtrykker et ønske om, at skabe en økologisk bevægelse indenfor kommunens grænser. Heriblandt med muligheden for, at flere måltider udvikles med råvarer fra lokale økologiske producenter. 

 

Hvad betyder 'Økologi på Landkortet'?

Hvad går projektet ud på? Hvad får jeg ud af det? Hvad kan jeg bruge det til i min kommune? 

De vigtigste spørgsmål kan du få svar på i de nedenstående. 

 


Kort og præcist kan det primære mål for projektet forklares ved følgende sætning; nemlig ønsket om at udbrede økologien som det naturlige valg i de danske kommuner.

Økologiske producenter bugner i de danske kommuner. Der findes en stime af gode og økologiske råvarer i mange af de danske kommuner, men alligevel er det ikke alle kommuner der gør brug af de lokalt producerede råvarer. Det er dette projekt sat i verden for, at gøre op med. 

I en undersøgelse fra et tidligere projekt, udarbejdet af Landbrug & Fødevarer, blev det fremhævet at mere end 60% af de adspurgte offentlige køkkener ønskede at bruge lokalt producerede økologiske råvarer i deres madlavning. Det samme gjorde sig gældende for 58% af de adspurgte private køkkener. 

Der er dermed en efterspørgsel på de lokale og økologiske råvarer i de danske køkkener. Derfor er dette projekt sat i verden for, at skabe en øget synlighed, skabe bedre kontakt og give producenter og aftagere en håndsrækning til hinanden.

Ringkøbing-Skjern Kommune er en af Danmarks vigtigste landbrugskommuner. Faktisk er kommunen blandt de tre kommuner i Danmark med det største økologiske areal, og samtidig med den største tilvækst i økologiske producenter. 

"Som landets største kommune arealmæssigt vil vi gerne sikre, at de mange økologiske fødevarer vi producerer, rent faktisk også havner i de måltider, som både de offentlige og de private køkkener tilbereder."
Hans Østergaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

Sønderborg Kommune er en af de største kommuner i Syddanmark, og kommunen står overfor en stor strategisk omlægning i forhold til klima. Sønderborg Kommune er et omdrejningspunkt for det nye projekt - ProjectZero - som betyder, at Sønderborg Kommune skal være klimaneutral i 2029. Målet om klimaneutralitet i 2029 går godt i spænd med ønsket om, at højne værdikæden mellem de lokale økologiske producenter og de forskellige aftagere i kommunen. 

"Vi er ikke førende på økologi endnu. Men det har vi et stort ønske om at være. Økologien stempler ind på mange af de bæredygtigheds-mål, som vi prioriterer strategisk."
Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune.

 

Kommunernes potentiale 

De to udvalgte kommuner har altså et stort potentiale for, at kunne udbygge deres lokale økologiske værdikæde på tværs. Hertil også med det store ønske om, at kunne tilberede og udarbejde flere måltider ved brug af økologiske og lokale råvarer. 

Hvis du arbejder i et offentligt- eller i et privat køkken, så ved du af alle, hvor vigtige råvarerne er i et måltid. Hvad enten det gælder mad til plejehjemsbeboere, cafébesøgende eller maden i en børnehave, så er der ingen tvivl om, at råvarernes kvalitet spiller ind på madoplevelsen. 

At arbejde med gode råvarer gør også oplevelsen for madspecialisterne bedre. At tilberede lækre, friske og sprøde gulerødder er uden tvivl at foretrække fremfor slatne, halvsløje og brune gulerødder. Ved at købe lokale råvarer har du større mulighed for, at komme i besiddelse af de friskeste råvarer. Du ved hvor råvaren stammer fra, den har ikke været længe undervejs i transporttid, og du ved, at råvaren er behandlet som den skal. 

Ved at købe lokale og økologiske råvarer i din kommune, er du ligeså med til at sikre mindre råvareproducenters økonomiske overlevelse. Og hvem ved - måske finder du gode venner?

Som producent kan du være med til at øge omsætningen af lokale og økologiske råvarer i din kommune. Om du er en mindre, mellem eller større producent af lokale og økologiske råvarer, har ingen betydning for dine muligheder på denne økologiske rejse. Projektet er sat i søen for at skabe et større fokus på lokale og økologiske råvarer, og derfor er projektet din mulighed for, at afsætte flere varer i din kommune. 

Ved at du som producent er med i projektet, giver du både de offentlige og private køkkener mulighed for, at købe friske og lækre råvarer. Råvarer, som har været under transport i længere tid, kan ende med at miste essentielle smage og vigtige nærringsstoffer. Ved at benytte sig af lokale råvarer, spares der på transporttiden, som foruden friskheden, også er positivt for Co2-aftrykket. 

Som lokal producent af økologiske råvarer, er du netop en af de vigtigste brikker i projektets forløb. Om du producerer grøntsager, kød, fisk, drikkevarer eller andre råvarer, har ingen betydning. Så længe at dine produkter er økologiske og produceres lokalt i enten Sønderborg eller Ringkøbing-Skjern Kommune - så er der plads til dig! 

Vær med til at øge fokus på økologiens mange veje, og skab en større værdi for både dig selv og i din kommune.

Lokale og økologiske råvarer - Fra Øhave til Oure

I denne video kan du møde to lokale fynboere, der netop har formået at skabe et samarbejde med lokale og økologiske råvarer. Oure Skolerne i Svendborg har indgået et lokalt samarbejde med den lille økologiske grøntsagsproducent Øhave, der ligger på Tåsinge.

Hør om, hvordan samarbejdet kom i gang og hvorfor det kan betale sig at arbejde sammen som lokal producent og aftager. 

Økologiske producenter nær dig

Få et overblik over Ringkøbing-Skjern Kommune og Sønderborg Kommune i nedenstående kort. 

Kortet bliver løbende opdateret med spændende steder, hvor du kan få økologiske produkter.