18.08.2020
Grøntsager der kan noget ekstra
Vil du sætte ekstra turbo på grøntsagerne i butik eller i køkken? Vi har undersøgt, hvilke grøntsager der har et ekstra gear, når det gælder umami-smag og mæthedsfølelse.

I løbet af de sidste par år har vi set at flere forbrugere vælger en livsstil, hvor kosten er plantebaseret. Måltider centrerer sig mere og mere omkring grøntsager, som både bidrager med smag, tekstur og mæthed.
Hvilke grøntsager kan noget ekstra?
Lisbeth Ankersen er en anerkendt sensoriker og smagsnørd og er yderst velbevandret i grøntsagernes verden. Hun har udført sensoriske test af over 100 grøntsager og udvalgt de grøntsagssorter og tilberedningsmetoder, som bedst fremhæver de smage og konsistenser, som findes i grøntsager - heriblandt den eftertragtede umami-smag.
Se her hvilke grøntsager der præsterer særlig godt i forhold til umami-smag og mæthedsfølelse.
Top-10 over rå og tilberedte grøntsager med mest umami-smag
Rå |
Umami-smag |
1 |
Hvid champignon |
2 |
Portobello |
3 |
Brun champignon |
4 |
Shiitake svamp |
5 |
Tomat |
6 |
Kejserhat |
7 |
Cherrytomat |
8 |
Pastinak |
9 |
Rød spidskål |
10 |
Knoldselleri og porre |
Tilberedt |
Umami-smag |
1 |
Hvid champignon |
2 |
Portobello |
3 |
Brun champignon |
4 |
Cherrytomat |
5 |
Grønkål |
6 |
Enoki svamp |
7 |
Palmekål |
8 |
Tomat |
9 |
Prinsesse Mariager bønne |
10 |
Østershat |
Top-10 over grøntsager der giver mest mæthedsfølelse*
|
Mæthedsfølelse |
1 |
Bønner |
2 |
Champignon |
3 |
Kartofler |
4 |
Pastinak |
5 |
Grønkål |
6 |
Hvidløg |
7 |
Porre + knoldselleri |
8 |
Spinat |
9 |
Pak choi |
10 |
Tomat |
* Top-10 listen over mæthed er lavet ud fra et estimeret gennemsnit af rå og tilberedte grøntsager samt forskellige typer af bønner, tomater og champignon ud fra en lang række tabeller. Mæthed er et samlet estimat, som inkluderer: oplevet mæthed, konsistens, smag under de sensoriske test, Fullness Factor, Satiety Index, Glykæmisk Load, kulhydrat-, protein- og fiberindhold.
Analysen er finansieret af Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.
Læs mere i Lisbeth Ankersen's rapporter:
sensorik-groentsager-der-praesterer-del-1

Lærke Kirstine Lund
lld@lf.dk - Marked & Ernæring
Sektorchef for planter og planterige fødevarer
Mobil +4520862871
Send e-mail