Restaurant Lyst vinder prisen for årets bedste ret med gris

Fem kokke fra prominente restauranter over hele landet har været med i opløbet om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2020’. Her er den stolte vinder.

 

Det blev restaurant Lyst i Vejle med køkkenchef Daniel McBurnie i spidsen, der mandag aften endte med at løbe af med Landbrug & Fødevarers fornemme pris ’Årets Ret med Gris 2020’.

Der har været hård konkurrence igen i år mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2020’. De fem nominerede kokke har præsenteret juryen for hver deres bud på en innovativ ret med gris, hvor der er blevet eksperimenteret med både nye smagskombinationer og nye udskæringer af grisen. Mandag aften blev konkurrencen endelig afgjort, da Daniel McBurnie fra Lyst blev udråbt som vinder af ’Årets Ret med Gris 2020’.

Til virtuelle klapsalver og omringet af hans kolleger i Vejle modtog en stolt Daniel McBurnie prisen og vinderchecken på 30.000 kroner, som blev overrakt - virtuelt - af Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Konkurrencen om ’Årets Ret med Gris’ er den første konkurrence, Daniel McBurnie har deltaget i, og derfor havde han heller ikke forventet at vinde:

”Jeg er enormt stolt af at have vundet den her pris – på egne vegne og på vegne af mine dygtige kolleger hos Lyst. Det har været et virkelig stærkt felt i år med meget dygtige kokke og restauranter, så jeg havde slet ikke turde håbe på, at vi kunne vinde. Så vi er meget beærede og taknemmelige hele holdet. Det har været en holdindsats hele vejen igennem, lige fra vores leverandør, Ladegaard Duroc, som har leveret en helt fantastisk gris, til hele mit hold her på Lyst, som bare virkelig har knoklet på det seneste år. Det viser, hvor meget vi kan, hvis bare vi samarbejder” siger en stolt Daniel McBurnie, køkkenchef hos restaurant Lyst.

En stor smagsoplevelse
Selvom feltet i år har været utrolig stærkt, gjorde Daniel McBurnies vinderret sig alligevel særligt bemærket af den imponerede jury. De beskriver retten, som er sat sammen af krogmodnet filet skåret til store, tykke koteletter samt to sideserveringer, som ’en stor smagsoplevelse’.

Derfor er Helle Brønnum Carlsen, repræsentant fra juryen, heller ikke i tvivl om, at Lyst er den helt rette vinder af prisen ’Årets Ret med Gris 2020’.

”Prisen går til Restaurant Lyst, fordi denne ret kombinerer grisens bedste sider på en særligt velsmagende måde med sprødt og umami i det lille kulgrillede stykke bryst og den mest velstegte skive af en kotelet, der viser hvor saftig - næsten friskt - og velsmagende gris kan smage, når den håndteres knivskarpt. Kompositionen sætter grisen i dens rette element med majs og trompetsvampe, så man næsten kan følge den med trynen i jorden - det hele super velafbalanceret og med "brug det hele" tanken i den lille briochebolle, hvor grisefedtet er brugt i stedet for smør. Tre små tilberedninger, der matcher hinanden til én ret, der står frem i ét hele som en stor smagsoplevelse,” Helle Brønnum Carlsen, jurymedlem og Whiteguide-anmelder.

Nytænkning af konkurrenceformat
’Årets Ret med Gris’ afholdes for ottende gang af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. I år blev afviklingen af konkurrencen dog noget anderledes på grund af corona. I stedet for at afholde konkurrencen på en given lokalitet over én dag, har juryen i år rejst rundt og smagt på de fem nomineredes retter med gris i deres egne køkkener, efterfølgende har juryen voteret og her til aften blev den endelige vinder udråbt via en digital livestreaming fra Axelborg i København. 

’Årets Ret med Gris’ er dog ikke den eneste pris, som er blevet uddelt her til aften. Landbrug og Fødevarer er nemlig gået sammen med spiseguiden Whiteguide, der til aftenens prisuddeling lancerede deres 2021-udgave af spiseguiden. Sammen uddelte Whiteguide og Landbrug & Fødevarer også prisen ’Årets Smag for Skillingen’ til en restaurant, der præsterer på højeste niveau med priser, hvor alle kan være med. Her blev det restaurant Tolv i København der løb af med prisen.


Lyst - Daniel McBurnie