Vexebo vin på sydvendte marker i Veksebo

I Veksebo nær Fredensborg dyrker Daniel økologisk vin på 4 sorter - nu også økologisk naturvin.

I 2007 startede Daniel med 2.200 stokke fordelt på 4 sorter. Solaris og Johanniter er grønne druer, som han laver hvidvin på. Regent og Monarch er røde druer, som Daniel laver rosévin på.

I 2010 høstede han får første gang, men desværre var 2010, ’11 og ’12 ikke gode vin-år på grund af vejret. 2013 og 2014 var derimod gode år, hvilket der kom rigtig god hvidvin og rosévin ud af.
De første år lavede Vexebo vin på den traditionelle måde, men senere fik Daniel øjnene op får naturvin.

Naturvin er lavet med vildgær og uden svovl, hvor man traditionelt vil tilsætte en speciel gærkultur. Alt efter hvad man ønsker, kan man ikke styre vildgæren på sammen måde. Det giver en mere ren, frugtrig og kompleks smag i vinen.

Vexebo vin har ikke haft nogen sygedomme i sine planter og har derfor ikke sprøjtet på markerne. Han har valgt nogle meget robuste sorter, og har meget plads mellem rækker og planter, hvilket hjælper ham i kampen mod sygdomme.

Jordforbedring betyder også rigtig meget. Nogle af de metoder, de bruger på Vexebo vin, er, at så kløver som kan fiksere kvælstof, at fræse jorden samt at gøde med dyremøg rundt om stokken. Rundt om stokken ligger der sten, som hjælper med at holde på varmen og holde ukrudtet væk.

Daniel skal høste i oktober og håber på ca. 2.000 flasker. Sidste år lavede han 1.300 flasker. Han dyrker druerne på egne marker, men laver vinen andetsteds.