Ernæringsmærket Nøglehullet

Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, som hjælper danskerne med at vælge sundere og leve efter De officielle Kostråd.

Forstå kriterierne for Nøglehullet

Nøglehullet, er et centralt redskab for at fremme sundere valg blandt forbrugerne. I Danmark kæmper vi med et for højt indtag af fedt, salt, og sukker, samtidig med at indtaget af kostfibre og fuldkorn er for lavt. Dette problem understreges af DTU Fødevareinstituttet. Nøglehullet fungerer som en vejledning for forbrugerne til at vælge produkter med mindre salt, sukker og mættet fedt, samt flere kostfibre og mere fuldkorn.

Kriterierne for Nøglehullet er udviklet i tæt samarbejde mellem de nordiske myndigheder og er baseret på de Nordiske Næringsstofanbefalinger samt De officielle Kostråd. De præcise kriterier for den enkelte fødevare, afhænger af hvilken fødevaregruppe fødevaren tilfører. Nøglehullet kan bruges på 32 fødevaregrupper inden for disse 11 hovedgrupper:

· Grøntsager, frugt, bær og nødder

· Mel, gryn og ris

· Grød, brød og pasta

· Mælk, syrnede mælkeprodukter og vegetabilske alternativer

· Ost og vegetabilske alternativer

· Madfedt og olier

· Fiskevarer og produkter af fiskevarer

· Kød og produkter som indeholder kød

· Helt eller delvist vegetabilske produkter

· Færdigretter

· Dressinger og saucer

Du kan få hjælp til at vurdere, om et produkt lever op til Nøglehullet via deklarationsberegneren. Værktøjet er nemt at bruge og udviklet af DTU Fødevareinstituttet for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Tjek et produkt på

Deklarationsberegner (OBS! Resultatet er vejledende. Læs altid hele vejledningen for nøglehulsmærket.)

Du finder bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket samt vejledning om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer her.

Nøglehullets historie Nøglehullet blev oprindeligt udarbejdet i Sverige i 1989 og er et registreret varemærke, ejet af Livsmedelsverket i Sverige. I dag fungerer Nøglehullet som et nordisk ernæringsmærke i Sverige, Danmark, Norge og Island og har været en del af den danske fødevaresektor siden 2009. I dag bærer over 10.000 fødevarer i Danmark Nøglehullet og over halvdelen af danskerne vælger efter Nøglehullet, når de handler.

responsive