Corona & forbrugerne

Der er ingen tvivl om at Corona allerede har medført store ændringer i vores samfund. Men hvordan vil virussen påvirke forbrugernes adfærd?

 

Ny hverdag giver nyt forbrug
Landbrug & Fødevarers analysechef Per Vesterbæk har et bud på hvad der sker lige nu og hvad vi har i vente.

”Selvom samfundet er delvist ved at åbne op (22. april), så er der stadig mange forbrugere, der har en anderledes hverdag med hjemmearbejde, hjemmegående skolebørn og færre sammenkomster med venner og familie. Det er sandsynligt, at dette også resulterer i en ændret tilgang til fødevarekategorierne, hvor man går tilbage til det velkendte og det der kan samle alle i husstanden. Det kan betyde, at forbrugerne går mere ’back to basics’ og vil skifte til mere kendte betroede mærker, producenter og kategorier, der kan skabe tryghed og sikkerhed ift. at fødevarerne er sikre at spise,” fortæller Per Vesterbæk og fortsætter.
”Samtidig ser vi også en polarisering. De sociale medier bugner med danskere, der motionerer og deler opskrifter med sunde fødevarer. Men samtidig tales der om ’Corona-kilo og dagligvarehandlen melder om øget salg af såkaldte ’hyggevarer’ såsom gifler, chokoladekiks, øl og Matador Mix. Det at vi bruger flere timer i hjemmet end nogensinde før kan give helt nye vaner”, slutter Per Vesterbæk.

Værdier er i bevægelse
Det engelske analyseinstitut WGSN beskæftiger sig også med det skift i værdier, som foregår lige nu. De har samlet en række betragtninger, der alle handler om corona-krisens indflydelse på forbrugernes præferencer og valg.

• Acceleration af digitaliseringen
Flere forbrugere vil tage digitale tjenester i brug for at undgå unødig menneskelig kontakt.

• Nærhed
Flere forbrugere vil vise samfundssind og have lyst til at støtte lokale virksomheder – især de virksomheder, der er ramt af corona-krisen.

• Community-building
Flere forbrugere vil være motiveret til at gå i dialog med lokale virksomheder, så den oplevede afstand mellem forbruger og virksomhed forkortes.

• Gennemsigtighed
Forbrugerne vil i endnu højere grad være opmærksomme på certificeringer, fødevaresikkerhed, kvalitet og oprindelse. Altså på produkter, de kan stole på.

• Godhed som valuta
Følelsen af at være en del af noget større giver øget værdi til produkterne. Forbrugerne belønner velgørende brands, som afspejler deres personlige værdier.

• Behov for følelse af sikkerhed
Forbrugerne søger mod steder, hvor de kan flygte fra virkeligheden og opleve hjemlig hygge og velvære.

Kilde: ”Coronavirus: Global Change Accelerators” af WGSN

Per Vesterbæk


Lærke Kirstine Lund

Sektorchef for planter og planterige fødevarer

+45 2086 2871