Stop madspild: Mere end 200 kuverter blev reddet på Hindsgavl

Corona spændte ben for afviklingen af Fødevaredagen. Og pludselig stod Hindsgavl Slot med mere end 200 madkuverter uden modtager. Det blev en god anledning til at tænke kreativt og til at tage gamle metoder i brug.

 

Den 29. september skulle Landbrug & Fødevarer og Hindsgavl Slot i samarbejde have afholdt Fødevaredagen. En hel dag, hvor fødevarebranchen mødes til nye indsigter og råvare-nørderi.

Dagen før blev der dog stået tvivl om fortolkningen af de nye Corona-restriktioner og Fødevaredagen blev konverteret fra fysisk til digital. Det betød derfor at arrangementets mere end 200 gæster måtte blive hjemme og at Hindsgavl Slot stod til at brænde inde med lige så mange madkuverter til morgenmad, frokost og eftermiddagssnacks.

Sylter sig til at stoppe madspild
Men med blot 24 timers varsel har Hindsgavl fundet en løsning, der stopper det, der lignede et massivt madspild og en økonomisk dyr fornøjelse.

Løsningen for Hindsgavl har været at tage de gode gamle teknikker i brug fra dengang mormor var ung. Slottet har således besluttet sig for at sylte, henkoge, fermentere og præservere råvarer som kål, løg og beder, så de kan holde sig længere.

På den måde har Hindsgavl tænkt råvarerne fra de mere end 200 madkuverter ind i deres eksisterende menuplanlægning, så der skabes et råvarelager, der kan benyttes året ud. Ergo ingen udsmid.

Dermed sætter Hindsgavl Slot et flot eksempel på, hvordan man stopper madspild, og timingen kunne ikke være bedre end nu, da d. 29. september er FN’s internationale stop madspildsdag.

Har været på forkant
Det glæder Landbrug & Fødevarer, at de mange madkuverter bliver brugt til noget fornuftigt og ikke går til spilde.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan afsætte madkuverterne til vores deltagere, men når det så er sagt, er jeg glad for den løsning, vi er endt med”, siger Anders Nicolajsen, Markedskonsulent for foodservice og gastronomi hos Landbrug & Fødevarer, inden han fortsætter:

”Det er en vigtig dagsorden for Landbrug & Fødevarer, og derfor er det en strategi jeg altid tænker ind i vores forplejningsønsker. Ligeledes vidner om et utroligt dygtigt kokketeam på Hindsgavl, der er agile og velbevandrede i deres bæredygtige råvareudnyttelse”.

Skulle der mod forventning alligevel være madspild til Fødevaredagen, vil dette blive doneret til foreninger, der har madspildsdistribuering som formål.

Som følge af restriktionerne har Landbrug & Fødevarer valgt at afholde Fødevaredagen digitalt for de personer, som på forhånd havde tilmeldt sig arrangementet.


Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853