Årets Ret med Gris: Portræt af en traditionsrig kokkekonkurrence

Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrence ’Årets Ret med Gris’, har udviklet sig til en vigtig del af den danske topgastronomi. I 2022 afholdes konkurrencen for 10. gang. I anledning af jubilæet tegner vi her et kort portræt af konkurrencen.

 

D. 28. november 2022 fyldes Axelborgsalen i hjertet af København til en gastronomisk gallamiddag, når Landbrug & Fødevarer uddeler deres årlige og traditionsrige kokkekonkurrencer ”Årets Ret med…”. Og særligt én af priserne kan i år sole sig lidt mere i rampelyset. Det er nemlig 10. gang at den prestigefyldte konkurrence Årets Ret med Gris skal uddeles.

Læs: Nominerede til kokkekonkurrencerne 2022

En konkurrence der blev uddelt første gang i 2011, og som siden har udviklet sig til en prestigefuld kokkekonkurrence, hvor både lokale bistroer og internationalt anerkendte Michelin-restauranter hvert år kæmper om at vinde trofæet for årets bedste ret med gris.

Fra livekonkurrence til æstetiske videoer
Årets Ret med Gris opstod i starten af ’10erne som en kokkekonkurrence, der skulle sætte fokus de mange smags- og udskæringsmuligheder der er med grisekød. Tanken var, at grisen skulle lægges i hænderne på nogle af landets dygtigste madhåndværkere, så kokkene gennem deres retter kunne synliggøre og fortolke grisekødets alsidighed overfor kolleger og forbrugere.

Da Årets Ret med Gris første gang løb af stablen i 2011, foregik det derfor som en klassisk kokkekonkurrence ude på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. De nominerede kokke og restauranter stod i køkkenerne live på scenen, og kreerede deres griseretter foran et publikum bestående af fagfolk og dommerpanel, der efter at have smagt sig igennem alle retterne kunne kåre Kadeau og Nicolai Nørregaard som de første vindere af konkurrencen nogensinde.

Efter konkurrencen i 2011 fik Årets Ret med Gris en pause, men vendte tilbage i samme format i 2014, hvor det var Sortebro Kro på Fyn, der kunne lade sig hylde og løfte trofæet fra scenen på Hotel- og Restaurantskolen.

Formatet med live-konkurrencerne, som det også kendes fra andre konkurrencer som Årets Ret og Sol Over Gudhjem, fortsatte til og med 2019 hvor ikoniske Falsled Kro, som de foreløbigt sidste, kunne takke for titlen på scenen i Valby efter at have lavet deres vinderret foran et livepublikum.

Grundet Covid-19 måtte konkurrencen gentænkes i 2020, og live kokkekonkurrencen på Hotel- og Restaurantskolen blev aflyst til fordel for et digitalt univers, hvor alle de nominerede fik besøg af juryen i deres egen restaurant for at få optaget en video til sociale medier. For første gang blev Årets Ret med Gris spredt ud til den almene forbruger i et forsøg på at gøre konkurrencen mere folkelig, og det var muligt at følge med i konkurrencens awardshow online, hvor vinderen blev fundet.

Dengang hed vinderen Daniel McBurnie fra restaurant Lyst i Vejle, og selvom han måtte modtage prisen over en online Teams-forbindelse, så har det digitale format varet ved, og er sidenhen blevet forfinet, så det nu er blevet muligt at få spredt budskaberne om konkurrencen ud til endnu flere personer og forbrugere, der nu kan lade sig inspirere af den gastronomiske top.

Dette blev understreget i 2020, hvor Daniel Mcburnie, som den første vinder af Årets Ret med Gris nogensinde, fik lov til at lave sin ret live i Go’ Morgen Danmark.

Ydermere har Årets Ret med Gris i takt med sin digitale udvikling og større opmærksomhed blandt forbrugerne været til inspiration for andre fødevarekategorier, hvilket har affødt to nye søskendekonkurrencer i form af Årets Ret med Fisk & Skaldyr og Årets Ret med Økologisk Ost.

Ligesom Årets Ret med Gris er de to andre konkurrencer blevet digitale, og i november 2022 er det muligt at møde alle de nominerede gennem videoer på sociale medier, inden de endelige vindere findes til et stort anlagt awardshow d. 28. november.

Alskens fortolkninger af gris
Med Årets Ret med Gris, er der kommet et større fokus på grisens mange udskæringer, og de mange håndværksteknikker, der kan bruges, når der skal sammensættes smagfulde retter.

Siden konkurrencen første gang blev afviklet i 2011, har konkurrencen haft vindere og nominerede, der har nytænkt grisen og dens udskæringer på måder, der har inspireret resten af branchen.

Gennem konkurrencens levetid har vinder-udskæringerne b.la. bestået af grisebryst, revelsben, grisenakke og grisehaler, og konkurrencens vindere har været foregangspersoner for, hvordan branchen har kombineret og implementeret moderne smagssammensætninger og gastronomiske tendenser i velkendte smage med gris.
Dette gør sig endnu engang gældende i 2022, hvor de nominerede retter er med til at udvikle grisens smagsmuligheder i nye og moderne retninger, der står til inspiration for alle dem, der måtte følge med.

I en tid, hvor foodservicebranchen taler om ”mindre men bedre kød”, har den nominerede restaurant Gemini vendt smagstallerkenen på hovedet, og brugt grisen som smagsgiver til deres ret med æggeblomme og på den måde gentænkt grisekødet i en moderne kontekst.


1 Treetop Restauranten i Vejle, er nomineret til Årets Ret med Gris 2022, for deres bud på modnet grisenakke grillet på yakitori-grill

Andre nominerede som Restaurant Resumé og Restaurant ET, udfordrer de klassiske udskæringer ved at fokusere på at bruge kreative teknikker, mens to nominerede restauranter som Restaurant Polly og Treetop restauranten taler ind i moderne tendenser ved at source lokale råvarer.

Traditionen tro er fællesnævnerne for alle de nominerede til Årets Ret med Gris 2022 dermed endnu engang evnen til at skabe smagfulde oplevelser og fortællinger med grisekød, der taler ind i moderne tendenser.

Sådan var det i 2011 da Bornholmske Kadeau blev de første vindere af konkurrencen nogensinde, og sådan er det også i 2022, når Årets Ret med Gris uddeles for 10. gang.

Du kan læse mere om konkurrencen, årets nominerede og alle de tidligere vindere på Årets Ret med Gris 2022

Du kan følge Årets Ret med Gris online her
Du kan følge Årets Ret med Fisk & Skaldyr online her
Du kan følge Årets Ret med Økologisk Ost online her


Vinder af Årets Ret med Gris 2021: Restaurant Palægade

Anders Nicolajsen

Anders Nicolajsen

andn@lf.dk - Marked & Ernæring

Chefkonsulent, Gastronomi & Foodservice

Mobil +4553645853


Kristian Ploug Grut

krpg@lf.dk - Marked & Ernæring

Seniorkonsulent

Mobil +4530637372