11.01.2023
Mere økologi fra planteriget til offentlige køkkener
Er du økologisk planteproducent og interesseret i afsætte til den offentlige sektor? Så er 'Klar til at levere' skræddersyet til dig.

Jeres afgrøder/produkter og de offentlige køkkener
Flere og flere indkøbere og måltidsansvarlige er optagede af at styrke andelen af planterige fødevarer i de offentlige måltider. I løbet af foråret og sommeren glæder vi os til at samle et overblik til kommuner og regioner, der viser hvilke økologiske råvarer og produkter de kan finde og hos hvem.
Det betyder at indkøbere og måltidsansvarlige kan finde/efterspørge specifikke produkter hos lokale producenter. Både i samarbejde med grossister eller direkte.
Hvorfor er det vigtigt?
Den offentlige sektor er en spændende aftager. Kommuner og regioner står for i alt 650.000 måltider, og der er både stort potentiale og megen velvilje overfor alt fra planteriget i denne tid.
Hvilke økologiske producenter og produkter kan komme med på kort/oversigt?
-
Frugt/bær
-
Grøntsager
-
Kartofler
-
Bælgfrugter
-
Frø og kerner
-
Let forarbejde produkter fra planteriget*
(tørrede, afskallede, opvarmede etc – se gruppe 1, 2 og 3 nedenfor)
Vil du med på kortet/oversigten over producenter?
Tilmeld dig i boksen nedenfor eller via dette link.
Se kortet/ oversigten over producenter her
------
Mini-møder i maj og november: 'Sådan kommer du i gang med at handle med den offentlige sektor’
Den offentlige sektor kan virke svær at navigere i for en producent - især hvis man står alene og ikke har en salgsorganisation eller grossist i ryggen.
Mød en række gode mennesker, der viser vejen til samarbejde med det offentlige.
Mini-møde i maj: OBS! Arrangementet er afholdt
Dato: Den 12. maj 2023 kl. 09:30-14:00
Sted: Mejnerts Mølle, Forsingevej 4, 4470 Svebølle, Vestsjælland
Mini-møde i november: Økologikongres 2023
Dato: Den 21. november 2023
Sted: Vingsted, Vejle, Vingsted Skovvej 2, 7182 Bredsten
Har du spørgsmål eller andet, er du velkommen til at kontakte sektorchef for planter og planterige fødevarer, Lærke Lund, på lld@lf.dk.
Tak til Fonden for Økologisk Landbrug.
*Let forarbejdende produkter dækker over gruppe 1, 2 og 3 i NOVA-klassifikationen for forarbejdningsgraden af fødevarer. NOVA-klassifikations grupper inddeles således:
-
Gruppe 1 - Ubehandlede eller minimalt forarbejdede fødevarer er kategoriseret som fødevarer behandlet ved bl.a. tørring, knusning, formaling, fraktionering, filtrering, stegning, kogning samt fjernelse af uspiselige dele (f.eks. frø, frugter, rødder, svampe)
-
Gruppe 2 - Forarbejdede kulinariske ingredienser er kategoriseret som fødevarer behandlet ved bl.a. presning, maling og tørring af gruppe 1 fødevarer (f.eks. olier, sukker, mel)
-
Gruppe 3: Forarbejdede fødevarer er kategoriseret som fødevarer behandlet ved konserverings- eller tilberedningsmetoder typisk af gruppe 2 fødevarer (f.eks. syltede, fermenteret grøntsager, dåsegrønt, frugt i sirup, friskbagt brød)
-
Gruppe 4: Ultraforarbejdede føde- og drikkevarer er kategoriseret som fødevarer behandlet med høj forarbejdningsgrad og er produceret af hovedsageligt eller udelukkende substanser, som er ekstraheret eller afledt fra andre fødevarer eller kemisk syntetiseret fra andre fødevarer.
Kilde: FAO, 2019

Lærke Kirstine Lund
lld@lf.dk - Marked & Ernæring
Sektorchef for planter og planterige fødevarer
Mobil +4520862871
Send e-mail

Anders Nicolajsen
andn@lf.dk - Marked & Ernæring
Chefkonsulent, Gastronomi & Foodservice
Mobil +4553645853
Send e-mail
Ebbe Korsgaard Andersen
ebka@lf.dk - Marked & Ernæring
Chefkonsulent, Planter & Planterige Fødevarer
Mobil +4523458905
Send e-mail