Økologi og klimaworkshop. Hvad skal fremtiden byde på?

Hvordan sikres en økologisk og bæredygtig fremtid i foodservice? Det inviterede Landbrug og Fødevarer, i samarbejde med In futurum til en snak om den 7. november i økologigens og bæredygtighedens tegn.

 

Et af Danmarks mest bæredygtige hoteller – Scandic Spectrum - åbnede den 7. november dørene op for en stor fremtidsworkshop. En lang række passionerede aktører fra det danske madlandskab var inviteret indenfor for at lytte, debattere og samskabe fremtiden. Fokus var på forhånd fastlagt på de udfordringer og ikke mindst muligheder, som en fremtid med økologien i fokus giver. Seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling, Anders Nicolajsen fra Landbrug og Fødevarer, udtaler om intentionen bag dagen:

”Økologi og bæredygtighed er nøgletrends i de fleste trendanalyser og dominerer, når der kigges ind i kravene til fremtidens fødevarer. Det er desværre også to trends som mange foodservice-folk finder besværlige at navigere i. Økologi opfattes som regeltung og stringent, mens bæredygtighed kan blive for flyvsk og diffust. De fleste er dog enige om at begge dele spiller en vigtig rolle for fremtidens fødevaremarked. Mange gæster tager det faktisk for givet, at deres lokale restaurant, hotel eller take-away sted har styr på råvarerne. Dagen var derfor tænkt som en samskabende indsats for at tilvejebringe ny viden, nye indsigter og ikke mindst mulige løsninger, som kan styrke markedet for økologi og bæredygtige råvarer på den lange bane. Det er ikke kun godt for økologien og de bæredygtige løsninger, men det kan også klæde foodservicebranchen bedre på til at imødekomme gæsternes ønsker og krav i fremtiden.”

Med en intention om at integrere viden, inspirere og åbne økologien op, blev dagen således fyldt med deltagere og talere fra alle foodservicebranchens grene - herunder beslutningstagere, forskere, producenter, kokke, grossister og styrelser for at bringe forskellige vidensgrundlag og erfaringer i spil.

Indledningsvist var det Mia Maja Hansson, grundlægger og initiativtager af Kitchen Collective og CPH food Space, som med sin brandtale tog fællesskab, værtskab og udfordringer i madsystemet op til debat. Her var en bærende pointe, at ingen vil komme i mål med at løse de eksisterende udfordringer i madsystemet alene. Derfor kræver det, at hele værdikæden handler sammen - og samtidigt.

Efterfølgende var det Livia U. S. Haaland, grundlægger af Østergro som sammen med Torben Aarris fra Them Andelsmejeri talte om økologien i dens mange facetter - både som passion og som sund forretning. Frokosten blev serveret på spritnye Restaurant Ansvar, som bød på økologi af højeste klasse efterfulgt at eftermiddagens samtale mellem Karsten Felvang Nielsen, F&B Director i Scandic Hotels, F&B manager Christian Frambo og Lærke Kirstine Lund fra Landbrug og Fødevarer. Her var emnet, hvordan der kan sættes handling bag vision, når man er en stor spiller.

Mellem oplæg og debatter blev samtlige deltagere inviteret til aktivt at bidrage og tage stilling til dagens pointer og tematikker i forskellige samtalespor med brug af samtalekort. Foodservice er en komplekst sammensat branche af aktører med forskellige baggrunde og med forskellige indgange til at sikre langtidsholdbare resultater, hvilket netop var tilgangen til workshoppen.

Så hvordan skal vi sikre en fremtid af økologisk karakter, hvor bæredygtigheden synliggøres endnu mere?

Nydelse og begejstring for råvaren frem for løftede pegefingre
Fremhævede indsigter fra workshoppen er blandt andet, hvordan fællesskaber skal styrkes og at hele værdikæden skal indtænkes således at spisende får respekt for råvaren gennem forbindelse og forståelse for jorden.

Den ønskede økologiske omstilling skal ske gennem nydelse, velsmag og begejstring fremfor for løftede pegefingre. Endeligt kan det fremhæves, hvordan et ønske om indkøbsaftaler og fællesskaber mellem producenter og aftagere af økologisk og bæredygtig karakter er en nødvendighed for at sikre, at denne ønskede fremtid i praksis kan blive en realitet.

Den nytænkende rådgivningsvirksomhed, In Futurum, har samlet dagens indsigter, pointer og refleksioner. Den fulde rapport kan læses her. 

Er du en af de aktører, som vil være med til at bane vejen for en fremtid med mere økologi og bæredygtighed? Så tilmeld dig nyhedsbrevet, hvor du kan holde dig opdateret om arrangementer